fbpx

Filmberättelser – Människan i centrum

Det här är Hälsogruppen

Ulla Heine, Agneta Lunden, Anna Doggsen och Yvonne Lindberg utgör Hälsogruppen

Filmberättelser av människor som bor i vindkraftens påverkansområde:

Stellan och Emmelina i Simonstorp

Stellan och Emmelina hade just köpt sitt drömhus i Simonstorp när de fick inbjudan till samrådsmöte avgående Holmens vindkraftsetablering i Norra Östergötland.

Susanne Hjelm

Susanne Hjelm bor i Godegård. Hon gillar i princip vindkraft men står inte ut med att leva i dess ljud. Hon och hennes make flyttade från Stockholm till sitt sommarhus som renoverats för att bli ett bra åretrunthus i en lugn miljö. Inte någon gång fick de inbjudan om samråd eller information om planerna på vindkraftsindustrin. En lapp i brevlådan om att trafiken på vägen kunde öka markant på grund av leveranser till vindkraftsbygget var allt.

Klicka på bilden och se hennes berättelse på vår Youtube-kanal.

Anna Johnsson

Annas hästar skrämdes en dag av sprängskott från skogen. Då startade helvetet. “Det känns som att ha flyttat in på en flygplats” – säger Anna uppgivet. “Nu vill jag bara flytta härifrån, men vem skulle vilja köpa vår fastighet?”
Anna och hennes grannar har konstaterat att ingen vill ta ansvar – frågan om bullerstörningar bollas mellan kommuner och regioner. Efter många om och men fick man reda på att anläggningen idag ägs av en tysk pensionsfond! Vad bryr de sig om svensk natur?

Trailer
Hela filmen

Barbro Loborg

Barbro Loborg är vår fjärde berättare i serien om att leva med vindkraft. Hon bor i Uppvidinge kommun i Småland där vindkraftverken står lika tätt som granskogen. Barbro har själv filmat och redigerat filmen som hon kallar Vindkraftens glada dagar eller blåst på konfekten?

Nedan är Barbros trailer – den fulla versionen kommer inom kort på vår Youtube-kanal.

Monica Forsberg

Elisabeth Norman

Elisabeth bor i en liten by som heter Eret utanför Garpenberg i Södra Dalarna och har levt med två vindkraftverk i sin omedelbara närhet sedan 2012. Hennes plats på jorden i den lilla byn är hennes allt och hennes pensionsförsäkring. Nu planeras ytterligare 27 verk med dubbel höjd i trakten.

Trailer
Hela berättelsen

Ellinor Ericsson

Ellinor bor sedan 19 år på en gård utanför Landsbro i Vetlanda kommun. För 1,5 år sedan uppfördes sex vindkraftverk i hennes närmiljö. Det närmaste verket ligger 900 m från gården. Lyssna till Ellinors berättelse om påverkan på hälsa och om kampen för att återta sitt liv och rätten till sin egendom.

Trailer
Hela berättelsen