fbpx

Insändare och artiklar

Icke prenumeranter kanske inte kan läsa alla artiklar tyvärr.

Fler nyheter under Media Radio och TV

3 maj – NT – Ger prov på ungdomligt oförstånd och bristande omdöme
Hans Kindstrand debatterar och bemöter tidigare debattartikel
“Sluta slåss mot väderkvarnar, Reidar Svedahl” 
NT 30/4 

28 april – NT – Incitamentsutredningen – Politiskt sprängstoff om vindkraften
RVNO kommenterar utredningen.

24 april – NT – Definitivt nej till jätteplanerna på vindkraft i Klintaberget
Kommunen sätter nu definitivt stopp för en vindkraftpark vid Klintaberget.

30 mars – NT – Vill oppositionen ompröva inställningen till vindkraft?
RVNO:s inlägg i senaste tidens debatt om vindkraft i Norrköping

27 mars – NT – Politikernas veto om vindkraft dröjer.
Turerna kring Holmens vindkraftsplaner vid Klintaberget fortsätter. Vid måndagens kommunfullmäktige skickades ärendet på återremiss.

13 mars – NT – Vindkraften på politikernas bord. Nu lyfts frågan
Vindkraftsfrågan är het. Nu har kommunen sjösatt en ny och tillfällig utredning som ska ta fram ett tillägg för vindkraft i översiktsplanen. Föreningarna RVVR och RVNO bildar tillsammans en projektgrupp som följer arbetet.

5 dec – Folkbladet – Det är dyrt, tar tid och kan inte ersätta kärnkraft
Vid en fullmäktigedebatt framförde vindkraftsförespråkare ståndpunkten att vindkraftsmotståndet bygger på myter. Mot den bakgrunden kan det vara intressant att titta på mytbildningen i vindkraftsdebatten.

30 nov – NT – Ledare: Vetot mot Holmens vindkraft var rätt
Kommunen gjorde helt rätt som i måndags valde att använda sitt veto för att stoppa Holmens planer på en vindkraftpark.

29 nov – NT – Man ska inte bara lyssna på de som protesterar högst.

28 nov – NT – Holmen om beslutet: Inte bra för Norrköping.
“Det här är inget bra beslut för Norrköping över tid”. Det säger Nils Ringborg, Holmens talesperson för vindkraftetableringen vid Klintaberg, efter kommunfullmäktiges beslut att använda det kommunala vetot.

28 nov – NT – Efter tuff debatt – kommunen säger nej till vindkraft
Det blev ett väntat nej till Holmens vindkraftpark vid Klintaberget. Kommunfullmäktige röstade för att använda det kommunala vetot mot Holmens planer.

28 nov – NT – Heta frågor när fullmäktige debatterar vindkraft

25 nov – Regeringen, Miljödepartementet. Tilläggsdirektiv till utredning om vindkraft. Regeringen har gett tilläggsdirektiv till utredningen Stärkta incitament för utbyggd vindkraft (M 2022:03). De förslag som utredaren lämnar ska därmed finansieras av verksamhetsutövarna och inte av statsbudgeten.

25 nov – NT – Föreningen om Holmens kritik: “Tyder på nonchalans”
Föreningen Rättvisa vindar reagerar på Holmens kritik mot Norrköpings kommun. “Holmen borde respektera den demokratiska processen i Sverige”, säger ordförande Per-Olov Strandberg.

24 nov – NT – Svaret: Holmen har klarat sig i 272 år utan vindkraft.
“Vindkraft tar lika lång tid att bygga och få i drift som kärnkraft. Norrköpingsborna har sagt sitt”. Det säger kommunalrådet Reidar Svedahl (L) med anledning av Holmens kritik mot kommunledningen.

24 nov – NT – Jarl om kritiken: “Klart jag oroas över sådana hot”.
Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) hoppas på samtal med Holmens vd Henrik Sjölund efter den hårda kritiken mot kommunledningen. “Det är klart jag oroas för sådana hot och särskilt när de kommer via lokalmedia”, säger hon.

24 nov – NT – Holmens VD sågar kommunledningen : “Ett högt spel”
“Att bara ha kärnkraft som den enda planen som ska lösa allt är ett högt spel”, säger Henrik Sjölund, Holmens vd och koncernchef.

9 nov – Folkbladet – Nya vindkraftverk tillför ingen samhällsnytta alls – Folkbladet
Svensk Vindenergi försöker nu marknadsföra idén att el-energi kommer från två hål i väggen och att det inte spelar någon roll hur den produceras eller distribueras.

4 nov – NT – Miljöpartiet har inte koll på vårt energisystem – NT
Miljöpartiet påstår att vi i den nya majoriteten i Norrköping sviker Norrköpingsborna och lokala näringslivet när vi har sagt ett tydligt nej till Holmens planer på vindkraft i vår kommun.

1 nov – NT Borgerlig samverkan visar att de struntar i framtiden – NT
Borgerlig Samverkan och SD sviker Norrköpings medborgare och näringsliv.

1 nov – Att bejaka Holmens planer på vindkraft – varför då? – NT
Hur man än ser på saken innebär Holmens vindkraftsprojekt vid Klintaberget inte ”en snabb ökning av energiproduktionen”, skriver Catharina Roos och Per-Olov Strandberg, RVNO.

31 okt – NT – Kommunen måste göra sitt jobb när det gäller vindkraft – NT
Olle Vikmång flankerad av Christian Widlund och Robert Nordman verkar tro att en miljöprövning av vindkraft hos Länsstyrelsen tar hänsyn till alla aspekter av en vindkraftsetablering.

27 okt – NT – Självklart bejaka Holmens planer på vindkraft – NT
Oppositionsråden Olle Vikmång (S), Christian Widlund (C) och Robert Nordman (MP) “Norrköpings fortsatta utveckling är helt beroende av en klok energipolitik, med en ökad lokal och hållbar energiproduktion. Detta är helt avgörande ur flera perspektiv”.

6 oktober – NT – Modigt att låta Norrköping visa vägen i energifrågan
I tisdags presenterade den nya kommunledningen i Norrköping – bestående av M, L, KD med stöd av SD – sitt program för den kommande mandatperioden. Programmet innebär bland annat ett hälsosamt skifte inom energipolitiken, som framgent ska baseras på förnuft snarare än förhoppningar. 

4 oktober – NT – Föreningen jublar efter beskedet. Segern är total
De har kämpat mot Holmens vindkraftsplaner i två års tid. På tisdagen fick föreningen Rättvisa vindar norra Östergötland jubla. “En stor glädje”, säger Per-Olov Strandberg, ordförande i föreningen.

4 oktober – NT – Holmen om de grusade vindkraftsplanerna
Nej till Holmens vindkraftsplaner vid Klintaberget – men inte nej till vindkraft som helhet. Holmen beklagar beslutet – och väntar med att dra tillbaka sin ansökan.

20 september – NT – Det är osakligt om plastspridning
Mikroplaster och Bisfenol från vindkraft – Lotta Lanne svarar på Ulla Heines replik den 7 september.

16 september – NT – Dubbelt nej till vindkraft i Söderhamn
Söderhamn säger nej till ny vindkraft – i folkomröstningen på valdagen var en majoritet emot både etablering av vindkraft på Storgrundet och på svenskt territorialvatten utanför Söderhamn, skriver kommunen på sin hemsida.

8 september – NT – Ska nästa vindkraftsindustri byggas på Vikbolandet?
Vad är det som hindrar Kristdemokraterna i Norrköping från att ställa krav på Holmen att utreda hur många människor som drabbas och hur stora värden som kommer att förstöras av Holmens tolv vindkraftverk? undrar Catharina Roos, Per-Olov Strandberg tillsammans med Hans Kindstrand från RVNO.

7 september – NT – Det saknas studier om plaster från vindkraftverk
Jag har förundrats varför Naturskyddsföreningen inte oroas för erosion av plaster och kemikalier från vindkraftverkens rotorblad, skriver Ulla Heine.
Jag vet inte vilka rykten på sociala medier Lotta Lanne från Naturskyddsföreningen syftar till.

4 september – NT – Vindkraftens symbolvärde är stort i Norrköping
Hur el ska produceras är i grunden en teknisk fråga – inte en politisk. Politiken ska hantera de problem som uppstår när tekniken genomförs, skriver Catharina Roos och Per-Olov Strandberg RVNO.

31 augusti – NT – Vindkraftverken måste byggas på säkert avstånd
“Sverigedemokraterna tar sitt kommunala ansvar och säger nej till vindparken i Klintaberget. Orsaken till det är att vindparken ligger för nära bebyggelse där människor bor eller vistas.

30 augusti – NT – Levande landsbygd innebär väl fungerande infrastruktur
Svar från KD på insändare den 25 augusti

29 augusti – NT – Det räcker inte med att rykten sprids på sociala medier
Replik av Lotta Lanne, Naturskyddsföreningen, på insändare den 17 augusti.

25 augusti – Folkbladet – Vänsterns svek mot de boende i Klintaberget är dubbelt.
Holmen vill bygga 12 vindkraftverk som är 290 m höga och försedda med rotorblad som har en längd på 90 m var. Sådana roterande kolosser har inte byggts tidigare och man vet inte på ett säkerställt sätt vilken påverkan de har på miljön, omgivningen och de närboende.

25 augusti – NT – Vi undrar hur KD tänker sig värna en levande landsbygd
Replik från RVNO på KD:s debattartikel i NT den 12 augusti.

17 augusti – NT – Lös inte klimatproblemet med ett kemikalieproblem
Det är väldigt modigt av Lotta Lanne (Naturvårdsverket) att dra slutsatsen att det inte sprids mikroplaster från vindkraftverken bara för att detta inte finns med i Naturvårdsverkets rapporter, skriver Helen Karlsson, docent i miljömedicin.

17 augusti – NT – Varför pratar vi inte om avfallet från vindkraftverken?
Att man som naturvän, privatperson eller politiker, lyfter uppmärksamhet om en potentiell men lite studerad miljörisk bör inte kallas för att sprida myter, skriver Ulla Heine i en replik till Lotta Lanne från Naturskyddsföreningen.

13 augusti – Folkbladet – Bakslag för vindkraftspark i Kolmården
Först sa man ja men nu motsätter sig Försvarsmakten att det byggs en vindkraftspark i Kolmården, Jättebergen kallad. För projektören Tekniska Verken blev det en kalldusch.

11 augusti – NT – Det är väl ändå planerbar energi vi behöver
Utan förra seklets kloka politiker, däribland Stjernkvists partivänner, och den tidens framsynta ingenjörer, så hade vi inte kunnat åtnjuta det välstånd vi tack vare dem haft förmånen att bygga upp under decennier, skriver Göran Linder i en replik på Lars Stjernkvists krönika i NT den 8 augusti: “Kärnkraften – Är Marviken ett realistiskt alternativt?” 

6 augusti – Folkbladet – Naturskyddsföreningen stöder sig på vetenskaplig fakta
Om man har saklig och välunderbyggd kritik mot Naturskyddsföreningens ställningstaganden, är vi öppna för diskussion, skriver Lotta Lanne i en replik.

5 augusti – Folkbladet – Det här är ju som ett slags muta för förstörd miljö
Sophia Jarl och Reidar Svedahl intervjuas om vindkraft och fastighetsskatt.

3 augusti – Folkbladet – Reidar Svedahl hamnar sist därför att han har rätt
Replik på Naturskyddsföreningens tidigare artiklar om vindkraft.

28 juli – Folkbladet – Sluta bygg vindkraft – det är en återvändsgränd
Kärnkraften är verkligen resurssnål när det kommer till markanvändning, och stör inte fågel- och insektsliv tillnärmelsevis på det sätt som medeltidsteknologin vindkraften gör, skriver Fredrik Lundell (M).

29 juli – NT – Vindkraft både bullrar och skräpar ner
“Det som eroderas hamnar i naturen och det är ingen som samlar upp skräpet”, skriver debattören Ulla Heine om vindkraftverk.

27 juli – NT – Klimatfrågan handlar om mer än bara energi
Replik på insändare den 21 juli från Moderaterna i Finspång.

21 juli – NT – Vi vill se återgång till ansvarsfull energipolitik
Moderaterna Finspång vill se en politik som möjliggör återgång till en ansvarsfull, robust och säker produktion av el-energi, till ett pris som är konkurrenskraftigt på en internationell marknad. 

20 juli – NT – Hur ska energi- och klimatkrisen lösas utan vindkraft?
Naturskyddsföreningens svar på tidigare insändare från RVNO 10 och 14 juli.

20 juli – NT – Är det värt risken att strunta i säkerhetsavstånden?
RVNO undrar om hårdare krav kommer ställas på Holmen gällande säkerhetsavstånd till vindkraftverk.

14 juli – NT – Är Klintaberget en lämplig plats för vindkraft?
Replik från Hans Kindstrand RVNO, till NSF:s debattartikel (NT 7/7) där Naturskyddsföreningen anser att de lokala ”incitamenten” för vindkraftsetableringar måste öka, eftersom många kommuner använder sitt veto och stoppar vindkraftens utbyggnad.

13 juli – Folkbladet – Nicklas Lundström missar målet i fråga om vindkraft
“Ditt beslut gynnar i första hand Fredrik Lundberg och övriga aktieägare i Holmen. Är det verkligen den politik du och ditt parti står för?” undrar Fredrik, boende i Simonstorp.

10 juli – NT – Ni tar inte hänsyn till oss som påverkas av vindkraften
RVNO:s svar på Naturskyddsföreningens insändare “Öka incitament för lokal vindkraft” NT 7/7.

30 juni – NT – Påverkar vindkraftsetableringar värdet på fastigheter?
RVNO påtalar i sin insändare att den forskning som finns entydigt visar att Holmens planerade vindkraftsetablering vid Klintaberget påverkar värdet på fastigheter i omgivningen. Hur ersättningen ska ske har dock både politiska och juridiska problem och möjligheter.

27 juni – NT – Uppmaning till gruppledarna i Norrköpings kommun
RVNO uppmanar politikerna att avvakta med sitt beslut tills Holmen lämnat in sin kompletterade ansökan om vindkraft i Klintaberget.

22 juni – SvD – Villaägarna: Fastighetsägare betalar dyrt för vindkraften
En ny studie som Villaägarna låtit KTH ta fram bekräftar att fastighets­värden påverkas uppenbart negativt av närhet till vindkraft. Vindkrafts­bolagen borde stå för dessa kostnader så att de boende hålls skadeslösa, skriver Villaägarna.

16 juni – NT – “Politiker har inte lyssnat ett dugg på oss”
Vänsterpartiet låter länsstyrelsen avgöra om vindkraftverken norr om Simonstorp kan bli verklighet. Deras besked innebär att planerna fortfarande lever.

10 juni – Folkbladet – Det duger inte att hoppas på det bästa för elen
“Värre är att det system för energiförsörjning som staten driver inte kommer att fungera, om vi lyssnar på kunniga tekniker.” Det skriver Hans Kindstrand från RVNO i denna debattartikel i Folkbladet.

9 juni – NT – Krävs nationell lösning av ersättningsfrågan
Moderaternas Sophia Jarl svarar Åke Karlsson.

7 juni – NT – Holmen bör anmodas komma med ny ansökan om vindkraften
Holmens tänkta verksamhet med en enorm vindkraftsindustri i norra Östergötland kommer att vända upp och ned på livet för hundratals, kanske tusentals människor.

1 juni – NT – Beslutet om vindkraften förhalas
Åke Karlsson undrar om Moderaterna skulle avstå från att använda det kommunala vetot om Holmen lägger ett förslag om ekonomisk ersättning för minskade fastighetsvärden.

1 juni – NT – Det kommunala vetot – ett retoriskt reptrick
Hans Kindstrand i replik till debattinlägg från Moderaterna den 26 maj (Frågan om ersättning …)

27 maj – NT – Buller från vindkraftverk – ständigt närvarande problem
Vilket ansvar har Norrköpings kommun för skador som en vindkraftsetablering på Klintaberget kan orsaka, undrar RVNO.

26 maj – NT – Frågan om ersättning måste lösas innan Holmen får svar
Om ersättningsfrågan är viktig så finns det bara ett alternativ – att använda det kommunala vetot, säger Sophia Jarl (M), oppositionsråd i Norrköping

25 maj – Folkbladet – Statens girighet har trumfat klimat och energi (2)
Måns Hagberg förstår både Holmens Nils Ringborg och grannarna i Rättvisa vindar. Kanske kommer en dag då även staten förstår?

24 maj – Folkbladet – Statens girighet har trumfat klimat och energi (1)
I och med vetot fick de kommunpolitiker som vill ta ansvar för elförsörjningen och klimatet en svår sits. Folket ute i bygden ser kanske bara nackdelar.

23 maj – Expressen – Är Strandhälls plan för vindkraft ens laglig?
Vindkraftverken är inte tillräckligt lönsamma. Annika Strandhäll vet detta och har övertalats av vindkraftsindustrin att svenska folket ska betala notan. Är det ens lagligt att stötta en näringsgren på det här sättet? skriver Jan Blomgren, Sven Olof Andersson Hederoth och Per Fahlén.

21 maj – Folkbladet Ledarkrönika – Frågor om elproduktion behöver svar från verkligheten
Det frågar sig professorerna Jan Blomgren som är kärnfysiker, nationalekonomen Magnus Henrekson och företagsekonomen Christian Sandström på DN Debatt den 16 maj.

18 maj – NT – Hur viktig är den lokala demokratin?
Ytterligare ett bemötande av Lars Stjernkvists krönika i NT den 14 maj, av Ulla Heine, RVNO.

16 maj – DN – Det finns ingen plan för varifrån elen ska komma
Tre professorer: Politiker är svaga för storskalig industripolitik. Men expansionen i Norrland skulle kräva mer än hälften av dagens svenska elanvändning.

16 maj – Folkbladet – Är vindkraften ett tidsbundet kollektivt vansinne?
Bevisen om vindkraftens destruktiva sidor är övertydliga, skriver Hans Kindstrand, RVNO.

16 maj – NT – Vindkraft är fortfarande ingen lösning på problemen
Hans Kindstrand, RVNO, bemöter Lars Stjernkvists krönika i NT den 14 maj.

12 maj – NT – Ja till flygplats, nej till vindkraft
Reidar Svedal (L) vill behålla flygplatsen i Norrköping med inte ha vindkraft i Kolmården.

12 maj – SvD – Ledare – Peter Wennblad: Faktiskt, vi behöver mer central­planering
Dagens elmarknad designades för en annan tid. Nu behöver den göras om.

5 maj – Folkbladet – Sista striden i Simonstorp
På onsdagskvällen hade organisationerna Rättvisa vindar norra Östergötland (RVNO) och Bevara Kolmårdsskogen samlat Norrköpings politiska grädda för en pandeldebatt i Hörsalen.

4 maj – Folkbladet – Vetot skyddar liv, hälsa och egendom i lokalsamhället
Kommuners vetorätt mot vindkraft äventyrar industrins omställning och tillväxt.

3 maj – NT – Vindindustrin ett hot mot Klintabergets tjäderlek
Skona tjäderleken på Klintaberget i Simonstorp från att förvandlas till ett industriområde! skriver Gunnar Ljunggren.

3 maj – NT – Tolkar Svensk Vindenergi statistiken trovärdigt?
Replik till Daniel Badmans artikel i NT “Politiken måste samlas för att möta industrins elbehov” den 19 april.

3 maj – SvD – Rotorblad från vindkraftverk rasade
På måndagskvällen rasade ett rotorblad från ett vindkraftverk i Tranås.

30 april – Folkbladet – Två torp inlösta för vindkraftssatsning
Två fastighetsägare har fått sina sommarhus inlösta av Holmen. Husen ligger mitt i vindkraftsparken vid Klintaberget.

25 april – DN – Ös på med vindkraft utanför Stockholms skärgård
Behovet av ny energi får inte ske till priset av att vi i framtiden pratar om kinesisk vind på samma sätt som rysk gas.

22 april – NT – Ministern ser vindkraft som det möjliga steget framåt
Khashayar Farmanbar besökte Norrköping och Östergötland i onsdags där han bland annat fick en inblick i Händelö Eco-Industrial Park, HEIP.

10 april – Expressen – Vindkraften raserar värden som aldrig går att ersätta
Oersättliga kultur- och naturvärden i svenska landskap negligeras i jakten på vindkraft.

9 april – Folkbladet – Ansvar kommer att utkrävas om kommunen säger ja
Alla problem har inte en bra lösning. När det gäller vindkraft finns en grundfråga. Är vinsten värd uppoffringen?

2 april – NT – Kommuner behöver ta ansvar och verktyget är vetot
Tillståndsprocess för vindkraft följer ett regelverk från Miljöbalken för miljöfarlig verksamhet. Länsstyrelsen bedömer Holmens ansökan utifrån vilka konsekvenser en etablering av vindkraftsindustrin skulle ha på miljön. Kommunens roll är att bedöma inverkan för kommuninvånarna.

31 mars – NT – Holmen saknar den kunskap som miljöbalken kräver
RVNO bemöter nyhetsartikeln (NT 24/3) där Nils Ringborg, talesman för Holmen, uppehåller sig vid de svårigheter Holmen har att förstå att industriell verksamhet kan störa fastigheter i omgivningen.

24 mars – NT – Holmen för diskussioner med närboende
Holmen för dialog med vissa intressenter som påverkas direkt av företagets planer på storskalig vindkraft. I potten ligger Vänsterpartiets sju mandat – dessa kan bli direkt avgörande för projektets framtid.

8 mars – NT – Vändningen: Bad om förlåtelse och betalade tillbaka
En sorglustig incident från Regna som slutade bra.

6 mars – NT – Ett moderat besked om vindkraften närmare sig
Tiden är snart mogen för Moderaterna i Norrköping att fatta ett beslut i vindkraftsfrågan. “Vårt beslut kommer vara hållbart över tid, väl motiverat och ta hänsyn till Norrköpings utveckling”, säger Sophia Jarl.

1 mars – NT – Vänstern: Positiv till vindkraft – men med hänsyn
Nicklas Lundström, gruppledare Norrköpingsvänstern, redogör för sitt partis hållning i vindkraftsfrågan i kommunen – positiv men vill att intäkter stannar lokalt och att fastighetsägare kompenseras.

25 februari – Folkbladet – Holmen köper upp vindkraftverk i Uppland
Holmen har köpt upp samtliga aktier i vindkraftsparken Varsvik AB i Uppland på Holmens mark. Holmen var sedan tidigare delägare i parken.

25 februari – Folkbladet – Talade RVNO sanning skulle vindkraft inte finnas
Daniel Badman, vd Svensk Vindenergi, bemöter RVNOs artikel den 11 januari.

24 februari – NT – Det blåser motvind i kommunens norra delar
“Det kan inte vara rimligt att kommuninnevånare och skattebetalare på landsbygden ska få försämrad livsmiljö och ekonomi på grund av en oförstående politisk ledning!”

18 februari – NT – Jag får inte hindra utvecklingen
Jag får inte hindra samhällsutvecklingen, men konsekvenserna för mig personligen kan bli att jag inte orkar bo kvar och att jag måste sälja min fastighet till ett kraftigt reducerat pris, skriver en insändare om vindkraftsetableringen i Norra Östergötland.

15 februari – NT – Några vinster lär inte redovisas i Sverige
Replik på debattartikel den 11 februari. ”Ge alla i närheten del av ägandet och vinsten” säger Mia Skiöld i en debattartikel i NT. Vad hon sannolikt menar är ”del av ägandet och resultatet”.

15 februari – NT Vindkraften – Det krävs större avstånd till bebyggelsen
Insändare av Florian Aranda (SD), gruppledare kommunfullmäktige Norrköping.

11 februari – Folkbladet – Hur är det möjligt att ens tänka tanken?
Debattartikel av Göran Linder och Hans Kindstrand besvarar lobbyorganisation Svensk Vindenergis artikel i Folkbladet den 2 februari.

11 februari – NT – Låt grannarna få ta del av vinsten
Vindkraft är en bra energikälla som ger förnybar energi till ett förhållandevis lågt pris under en relativt lång tid, menar Mia Sköld (MP) i denna insändare.

9 februari – NT – Ångrar att han sade ja till vindkraftverken
NT:s reportageteam åkte till Fryksdalen i Värmland och talade med befolkningen där och för att göra sig en uppfattning om hur det kan bli vid en vindkraftsetablering i Kolmården.

9 februari – NT – Vindkraft är redan passerat av andra energislag
Gunnar Ljunggren: “Vad är värst – låta kortsiktigt penningbegär placera industriell verksamhet i Kolmårdens unika natur eller skuldbelägga de närboende, för att de skadar Sverige och bidrar till världsklimatets kollaps.”

9 februari – NT – Holmen blundar för avgörande fakta
“… En seriös diskussion och prövning av vindkraft kräver en ärlighet och en vilja från exploatörer att belysa alla aspekter av en vindkraftsetablering. Exploatören har en skyldighet att ta hänsyn till natur, djurliv och människor. Holmen tar lätt på det ansvaret och inventerar så lite som möjligt och blundar för fakta som kan påverka deras vindkraftsetableringar negativt.”

8 februari – DN – Svar: Havsbaserad vindkraft kan rädda Kolmården.
Gunnar Ljunggren fortsätter debattera med Holmen i DN.

3 februari – Expressen – Stoppa allt byggande av vindkraft – utred riskerna
Det är hög tid att granska vindkraften. Regeringen storsatsar på en utbyggnad men blundar för konsekvenserna. Förespråkarna för vindkraft säger att den är bra för miljön, det måste innebära att de aldrig besökt en industrianläggning med kraftverk som raserar livsmiljön för allting i dess närhet, skriver Lotta Gröning och Reidar Svedahl (L).

3 februari – Expressen – Planerna på vindkraft har förstört vårt liv här
Antalet vindkraftverk växer explosionsartat när Sverige ställer om till förnybar energi. Vid årsskiftet fanns det 4 850 vindkraftverk och bara under 2021 byggdes 600 nya. Men på landsbygden runt verken pyr missnöjet. – Vår fastighet är inte värd ett skit längre, säger Anna Doggsen som bor på en gård utanför Norrköping.

3 februari – DN – Alla aspekter av vindkraftverken bör belysas
Holmen struntar i hur människor drabbas av deras vindkraftsetablering i Norrköping. En seriös diskussion kräver en ärlighet och en vilja från exploatörer att belysa alla aspekter, skriver Per-Olof Strandberg.3

1 februari – NT – Vindkraft är inte längre ett alternativ
Signaturen Göran J ger Göran Färm svar på de frågor som ställdes i krönikan den 22 januari.

29 januari – NT – ”Vem ska vi kunna lita på?” citat Hoola Bandoola Band?
Det har gått över ett år sedan Holmens inbjudan till samråd angående vindkraftverk och boende i Norrköpings kommun ställdes inför helt nya förutsättningar. Den nu pågående och säkert långdragna processen styr vår dagliga verksamhet sedan dess.

28 januari – DN – Vindkraft kan förenas med hänsyn till naturen
Holmen svarar Gunnar Ljunggrens inlägg från 19 januari.

21 januari – NT Krönika – Vem svarar på frågorna om kärnkraft?
Kärnkraften är het i debatten, men hittills har svaren varit färre än frågorna.

19 januari – NT – Holmen ge upp planerna – det finns bättre alternativ
Det är bättre att bygga vindkraftparker ute till havs än i den unika Kolmårdsskogen, anser Gunnar Ljunggren.

17 jan – DN – Skona Kolmården från vindkraftverken
Holmenkoncernens planer att bygga vindkraftverk i Simonstorp-områdets känsliga ekosystem skadar både människa och natur. Det är varken ekonomiskt eller moraliskt försvarbart, skriver Gunnar Ljunggren.

6 januari – NT – Flygplatsen är viktigare än vindkraften
RVNO:s svar på insändare från företagsledare den 31 december.

3 januari – Folkbladet -Kritik från föreningen: Vindkraftverk för nära vägar
RVNO: Holmens planerade vindkraftverk norr om Simonstorp skulle hamna för nära vägar, natur- och kulturområden, sett till de säkerhetsavstånd som kommunen en gång beslutat om i sin översiktsplan.

2021

30 december – NT.se – Dags att inse det omöjliga med vindkraftsprojektet.
RVNO inlägg i debatten på årets näst sista dag.

29 december – NT.se – KD Norrköping följer inte partilinjen på riksnivå
Signaturen Fredrik i replik till artikel i NT den 20 december där Eva-Britt Sjöberg skriver att Kristdemokraterna i Norrköping förbehållslöst kommer att ställa sig positiva till Holmens vindkraftsetablering i Klintaberget. En linje som går tvärs emot partilinjen på riksnivå.

20 december – NT.se – Hur extremet är moståndet mot vindkraft?
Svar på  miljöpartisterna Agneta Niklasson och Lorentz Tovatts debattartikel den 14 december.
Precis som Moderaterna och många andra har Miljöpartiet på lokal nivå vågat problematisera den industriella vindkraften, menar Catharina Roos, Per-Olof Strandberg och Alice Lewy från Rättvisa vindar i norra Östergötland.

14 december – NT – Moderat politik största hindret för vindkraft
Moderaternas extrema motstånd mot vindkraft riskerar att bromsa den svenska energiomställningen.

3 december – Folkbladet – Det handlar inte om enstaka snurror här och där
“… Det är politikers skyldighet att utgå från en försiktighetsprincip. Politiker ska inte utsätta sina medborgare för några experiment. Det behöver därför snarast tillsättas en utredning för att se över alla de frågor som omgärdar vindkraften och dess effekter på människa, djur och natur.” säger Monica Holtstad och Anna Drake, Liberalerna Norrköping.

13 november – NT – Glädje hos motståndet till vindkraftspark
Socialdemokraterna i Finspång säger nej till Holmens planer – ett besked som de som kämpar mot vindkraftsparkerna tog emot med stor glädje.
Föreningen Rättvisa vindar norra Östergötland reagerar – inte oväntat – med glädje och lättnad på beskedet att Socialdemokraterna i Finspång säger nej till Holmens planer på vindkraftsparker vid Högsjön och Klintaberget.

13 november – NT – Stor besvikelse hos Holmen
På Holmen är besvikelsen stor över beskedet att Finspång kommer att utnyttja sitt kommunala veto mot vindkraftsplanerna. Vindkraftsprojekten vid Högsjön och Klintaberget har stött på patrull. En majoritet av partierna i Finspångs kommun är emot planerna.

13 november – NT – S-nej stoppar vindkraftpark
En klar majoritet av partierna i Finspång är emot Holmens planer på storskaliga vindkraftsparker. Senast i raden att säga nej är Socialdemokraterna och Centerpartiet.

10 november – NT – SD vill se större avstånd till vindkraftverken
Sverigedemokraterna föreslår i en motion att säkerhetsavståndet i Norrköpings kommun ska ändras till minst tio gånger vindkraftverkets totalhöjd .

5 november – NT – Utsikten är mitt minsta bekymmer
Svar på inlägg från den 2 november “Politiker stäm inte in i klagokören”

3 november – NT – Sophia Jarl: Med äganderätten kommer ett ansvar
Moderaterna i Norrköping yttrar sig för första gången om Holmens ansökan.

3 november – NT – Utan kärnkraft krävs mer vindkraft
Hans Stigson på Ledarsidan. “Många riskerar att komma i kläm när Holmen ska bygga vindkraft. Fast alternativet kan vara värre för ännu fler.”

3 november – NT – Behövs säkerhetsavstånd till hus nära vindkraft
Kristdemokraterna i Finspång anser att det bör finnas ett säkerhetsavstånd till närmaste bebyggelse från varje enskilt verk på 10 gånger vindkraftsverkets höjd (10H). Är verket 100 meter så ska alltså avståndet till närmaste bebyggelse vara 1000 meter, är verket 300 meter så ska avståndet vara 3000 meter.

2 november – Folkbladet – “Det ska ske 131, 2 meter från vårt hus”
Alice Lewy och hennes familj blir oerhört påverkade av markberedning, uppställningsytor, avverkning, kabeldragningar och vägbyggen i Högsjön.

2 november – NT – Politiker – stäm inte in i klagokören
Samhället har ett behov av elektrisk energi och vindkraftsutbyggnad.

2 november – NT – MP avvaktar att ta ställning till Holmens ansökan
Miljöpartiet har inte tagit ställning till Holmens nya vindkraftsplaner.

2 november – NT – Regnabon: “Jag har inte sovit på fem månader”
Boende i Regna kommer att kämpa mot planerna på 34 vindkraftverk i skogarna nordväst om Regna.

1 november – NT – De tar kampen mot vindkraften: “Det är helt oprövat”
Igelforsborna kämpar mot vindkraftsplanerna. “Vårt hus kommer att bli fullständigt obeboeligt”, säger Erik Westlind.

30 oktober – NT – Försöker förstå hur det blir att leva med vindkraftverk
Reaktion på Holmens Nils Ringborgs påstående om att det blir mer tillgänglighet i naturen med utbyggnad av vägnätet till vindkraftsverken.

27 oktober – NT – Grannarnas krav: Politikerna måste svara om vindkraften
Föreningen Rättvisa Vindar sågar Holmens ansökan om att bygga 32 vindkraftsverk. “Vi kommer kämpa mot det här ända in i kaklet”, säger föreningens ordförande Per-Olov Strandberg.

26 oktober – NT – Alla kan inte räkna med goda livsvillkor
Hälsogruppen i Rättvisa Vindar Norra Östergötland i replikskifte.

24 oktober – NT – Omöjligt förena intressen kring vindkraften

24 oktober – Aftonbladet – Vindkraftsplaner väcker ilska i bruksorten: ”Det man gör här nu är skit”
Boende i Regna protesterar mot Stena Renewables planer på vindkraftsindustri.

22 oktober – NT – Vindkraft i Regna utan tanke på miljön
Insändaren undrar varför sådana här projekt alltid planeras på landsbygden och inte i storstädernas närmiljö, där mest elektricitet förbrukas? Svaret är att det skulle bli ett ramaskri av förbittring från städernas innevånare.

21 oktober – Folkbladet – Stopp för storskalig vindkraft i Finspång
I en debattartikel i dagens Folkbladet skriver liberalerna i Finspång att man vill se ett stopp för all utbyggnad av vindkraft i kommunen tills dess att en ny vindbruksplan antagits av kommunfullmäktige. En motion med samma innehåll har lämnats in till fullmäktige.

21 oktober – Folkbladet – Finspångs politiker positiva till ökat respektavstånd
På mötet i Finspångs kommunfullmäktige igår lades ett förslag fram om säkerhetsavstånd mellan vindkraftverk och närliggande bostad på minst tio gånger verkets höjd. Förslaget mottogs med intresse av de flesta partier, som nu ska diskutera frågan vidare internt.

13 oktober – Folkbladet – Så ska vi skydda oss mot vindkraften
Det finns hopp om möjlighet till kompensation för värdeförlust.  

“Vi kan av våra politiker kräva att de respekterar grundlagen om äganderätt och de regler i miljöbalken som säkerställer vår rätt att inte behöva utsättas för skadlig inverkan på vår boendemiljö. Miljöbalken reglerar hur din granne (läs idet här fallet Holmen) får använda sin mark så att verksamheten inte skadar dig, och om så sker, hur du ska kompenseras.”

10 oktober – NT – Vindkraften – Kompensera de drabbade på landsbygden
Läs hela texten här.

3 oktober – NT – Som husägare bävar jag för hösten

23 september – Folkbladet – Så är det att bo vid nära en vindkraftsindustri
Hälsogruppen inom RVNO i ett debattinlägg i Folkbladet: Stressen börjar inte när vindkraften står på plats färdigbyggd utan för många redan flera år tidigare under tillståndsprocessen. Vissa vill flytta men kan inte göra det då deras hem inte går att sälja. Ingen vill flytta till ett industriområde på landet.

18 juli – Expressen Debatt – Ni håller på att förstöra vårt vackra land med vindkraft
Det skrämmer mig att vi inte i större utsträckning ifrågasätter det allmänna mantrat att vindkraften är grön och ofarlig. Både naturen och besöksnäringen står på spel när politikerna och energibolagen nu gör oss alla till försökskaniner, skriver hotellägaren Catharina Roos.

14 juli – Folkbladet – Vind är inte en effektiv energibärare
Göran Linder (RVNO) lämnar idag sitt avslutande bidrag i den debattrunda som han och Daniel Badman har haft om vindkraftens förtjänster och tillkortakommanden. Det första inlägget publicerades 3 juni.

26 juni – SvD – Vindkraft sänker fastighetsvärden
I en ny analys visar professorerna Hans Westlund och Mats Wilhelmsson på lägre fastighets­priser i vindkraft­verkens närområden. Frågan är om inte betydligt fler markägare borde kompenseras än i dag, skriver de.

22 juni SvD – Fel att kapa den lokala makten över vindkraft
När en statlig utredning nu föreslår att begränsa det kommunala vetot kring vindkraft får deltagande demokrati och aktiva gräsrötter stå tillbaka för expertstyre. Det skriver docent Mats Nilsson, docent i miljöekonomi på Södertörns högskola.

21 juni – NT – Vändningen: Holmen minskar antalet vindkraftverk
Holmen har nu reviderat sina vindkraftplaner. Området vid Högsjön, i Igelforstrakten, har minskats till 12-15 vindkraftverk. Klintaberget och Skybygget har slagits ihop till ett mindre område, som till största delen ligger i Norrköpings kommun, utmed riksväg 55. Där planerar Holmen för 25-30 vindkraftverk.

15 juni – NT – Det finns många skäl till att säga nej
”Jag hoppas att framtida debatt kring vindkraft i vår kommun blir mer saklig” avslutar Affe Gustafsson sin debattartikel. Det hoppas vi också, säger PO Strandberg, RVNO. Läs hela svaret här.

10 juni – Folkbladet – Felaktigt och påhittat om vindkraften
Göran Linder sprider föråldrade, felaktiga och påhittade uppgifter om vindkraft. Linders påståenden om vindkraftens spridning av mikroplaster är till exempel våldsamt överdrivna, anser Daniel Badman Vd Svensk Vindenergi.

10 juni – NT – Är bisfenol A ett problem vi inte vill veta något om?
Farhågan att förestående klimatförändringar kommer att negativt påverka jordens ekosystem har fått all den uppmärksamhet som krävs för att attrahera maktintressen, affärsintressen, forsknings- och anslagsintressen. Göran Linder, RVNO.

9 juni – NT – Liberalerna vill begränsa vindkraften
Liberalerna vill starkt begränsa utbyggnaden av vindkraft i Norrköpings kommun. “Man måste ta hänsyn till människors oro och hälsa”, säger Anita Jernberger (L).

3 juni – Folkbladet – Vindkraft kan göra Östersjön till ett dött hav –
Reidar Svedahls initiativ om ett tvåårigt moratorium, så att man hinner utreda konsekvenserna av den storskaliga vindindustrin är det första ansvarsfulla uppslaget från politiskt håll, anser Göran Linder, RVNO.

26 maj – NT – Kommunalrådet vill stoppa alla byggplaner – i två år
Vindkraften riskerar att förstöra både för miljö och människor hävdar kommunalråd Reidar Svedahl (L) och vill trycka på pausknappen för all storskalig utbyggnad, liksom för den utanför Arkö.

26 maj – NT – Här är miljardplanerna – på 190 vindkraftverk i havet
Närmare 200 vindkraftverk med en höjd på 350 meter planeras utanför Arkö i östgötaskärgården. Går allt enligt plan börjar de byggas år 2026 och kan tas i drift två år senare.

25 maj – Folkbladet Debatt – Vad kompenserar livsverk som går upp i rök?

22 maj – Folkbladet Debatt – Hade Holmen velat ha dialog hade de talat med oss

22 maj – Folkbladet -Widar Andersson: Elektricitet är välståndets och välfärdens bränsle

17 maj – Folkbladet – Svedahl: “Stoppa allt vindkraftbygge under två år”
På hemsidan för Liberalerna Norrköping kan du läsa mer: Pausa vindkraftsbyggena!
Inför ett vindkraftsmoratorium nu! Pausa vindkraftsbyggena – för miljöns och människornas skull!

9 maj – NT Debatt – Holmen: Vi följer regler och rekommendationer
Holmen: “Vi hoppas kunna lämna in en väl underbyggd tillståndsansökan i höst. Det är senare än tidigare kommunicerat och vi förstår att det väcker frågor. Samtidigt hoppas vi att en bra ansökan kan underlätta tillståndsprocessen, som ofta kan ta flera år. Vi är angelägna om att göra allting rätt från början för att få en så kort process som möjligt.”

8 maj – Folkbladet – Lagstiftarna måste besinna sig om vindkraften
RVNO om rättsosäkerheten i hanteringen av vindkraftsetableringar. Läs mer.

29 april – SVT – Vindkraftsparker till havs ute på samråd
Just nu är två planerade vindkraftsparker ute till havs vid Södermanlands och Östergötlands kust ute på samråd. Tillsammans beräknas parkerna kunna producera cirka 15 terawattimmar per år.

29 april – Folkbladet – Det skulle bli en dyr räkning för Holmen
När de anställda på Holmen släcker kontorslampan och går hem börjar arbetsdagen för oss i RVNO. Den extra arbetsdag som ingen av oss bett om och som inte ger någon lön.

20 april – Folkbladet – Hur många år av oviss vanmakt ska vi behöva stå ut med?
Per-Olof Strandberg och Catharina Roos, Rättvisa Vindar Norra Östergötland undrar.


20 april – NT Insändare – Ljusföroreningar – mörka områden är få och bör bevaras
RVNO:s Hälsogrupp svarar Miljöpartiets Mia Skölds artikel om att släcka ner onödig artificiell belysning i Norrköping nattetid.

20 april – Folkbladet – Kommer Holmen att följa sina egna respektavstånd?
“Holmen kan vara säkra på att motståndet mot de illa förberedda vindkraftsplanerna kommer att fortsätta och att invånarna i Finspång och Norrköping aldrig kommer att betrakta en förstörd livsmiljö som något positivt” menar insändaren Fredrik Nilsson.

17 april – Folkbladet – Om det kloka med att skövla naturen för klimatets skull
Boende, fastighetsägare, markägare och företagare i Holmens planerade vindkraftsindustri
svarar på Holmens debattartikel den 7 april.

15 april – NT Debatt – Bra att Holmen satsar på vindkraft i stället för att lobba för kärnkraft
I Miljöpartiet är man positiv till att Holmen satsar på vindkraft men negativ till placeringen.
“Det är ju inte ens nödvändigt att de placeras på Holmens egen mark. Vindkraftverk som alla andra etableringar ska placeras på de lämpligaste platserna.”

5 april – NT Insändare – Fortsätt undersök lämplig plats för vindkraftsparken
I över två decennier har Gunnar Ljunggren försvarat tjäderns urgamla rätt att existera i Sörsjön – Simonstorps-området, vilket hyser tre av de största tjäderspelen på Kolmården. Ett bevis för att skogen där är frisk.
Svar på Holmens insändare i NT den 24 mars.

5 april – NT Insändare – Vi som bor i området får betala ett högt pris
Holmen har enligt debattörerna i NT 24/3 undersökt hela sitt markinnehav från norr till söder och kommit fram till att de tre planerade områdena runt Näkna, Sörsjön, Simonstorp, Rejmyre och Högsjön är bra etableringsområden för vindkraft.

3 april – NT Insändare – Omöjligt att bygga vindkraft och göra alla nöjda
Holmens vindkraftsplaner bygger på förutsättningen att motstående intressen inte utgör något hinder för en vindkraftsetablering i en tätortsnära tättbefolkad landsbygd.
Klicka här för att läsa insändaren i sin helhet med tillstånd av insändarskribenten.

28 mars – NT Insändare – Holmen borde satsa på kärnkraft istället.
Svar på Holmens insändare i NT den 24 mars.

25 mars – Energinyheter.se – Gästartikel – Är vindkraften hållbar?
Gästskribenten Sven Olof Andersson Hederoth: “Det krävs mycket starka gröna filter framför ögonen för att betrakta vindkraften som hållbar. Den förbrukar mer råmaterial än andra energislag och leder till energislöseri genom överföringsförluster. Framförallt straffas den av sin låga kapacitetsfaktor och verkens korta livslängd i jämförelse med till exempel vatten- och kärnkraft. Finansiellt är vindkraften behäftad med utomordentligt stora risker som kan komma att drabba svenska skattebetalare mycket hårt.”

24 mars – NT Insändare – Holmens vindkraft – en del av lösningen på klimathotet

Mars 2021 – Artikel i Advokaten – Tidskrift för Sveriges Advokatsamfund Nr 2 2021
Mark- och miljödomstolarna i stöpsleven.
Regeringens förslag att ytterligare effektivisera mark- och miljödomstolarnas verksamhet innebär enligt advokat Hans Kindstrands bedömning flera komplikationer.

5 mars Folkbladet Debatt – En ros till Finspång som stoppar Holmen
En eloge till Finspångs kommunfullmäktige som antagit en ny översiktsplan – Framtid Finspång.
Klicka här för att läsa artikeln i sin helhet med tillstånd av insändarskribenterna PO Strandberg och Catharina Roos.

Regeringen har överlämnat en remiss till Lagrådet den 21 januari 2021 med rubriken Mer ändamålsenliga sammansättningsregler för mark- och miljödomstolarna.

Mark- och miljödomstolarna har funnits i snart tio år, när fem mark- och miljödoms

5 mars NT Debatt – Vad innebär Finspångs nya översiktsplan?
Finspångs Översiktsplan som antogs i februari 2021 kan du studera här.

4 mars NT Debatt – SD säger nej till storskalig vindkraftspark i Finspång.

3 mars Folkbladet – Kommunen positiv men nej från Naturskyddsföreningen
Naturskyddsföreningen säger nej till vindkraft i andra delar av Kolmården, men Norrköpings kommun säger ja. Ärendet gäller en mindre etablering mellan Kvarsebo och länsgränsen som Ramström vind har ansökt om, 4 verk, 230 m höga.

19 feb Folkbladet – Väntan på Holmen lägger en död hand över bygden
Att antalet verk i den slutliga ansökan skulle bli färre än man först flaggade för var väntat. Det är en beprövad taktik från vindkraftsindustrin som lämnar boende med den bedrägliga känslan att man vunnit något. När vi i själva verket förlorat ännu mer.

17 feb NT Debatt – Vindkraften kan aldrig bli baskraft
Det är beklämmande att läsa den okunskap som vindkraftsförespråkare ger uttryck för, skriver Stefan Frick.

12 feb NT Insändare – Finns ingen hejd på vad regeringen är beredd att offra
Risken för att det värsta klimatscenariot ska besannas motiverar onekligen en strategi för att reducera de fossila utsläppen, skriver representanter för föreningen Rättvisa vindar i norra Östergötland.
Klicka här för att läsa insändaren i sin helhet med tillstånd av insändarskribenterna.

11 feb NT Debatt – Vindkraft i Holmens regi – ingen lösning
Svar på inlägg från 8 feb.

10 feb NT Debatt – Ett ja till Holmen innebär stora konsekvenser för många

8 feb NT Debatt – Miljöpartiet positivt till Holmens planer på vindkraft

29 jan SvD Debatt – ”Strategin avslöjar en omöjlig energipolitik”
Myndigheternas strategi för vindkraften gör det tydligt att dessa planer inte kommer att kunna möta de behov vi ser. Regeringen saknar en plan för energiförsörjningen, skriver Joar Forssell (L) i en replik.

28 jan SvD Debatt – Sveriges elförsörjning. ”Vi inför ny strategi för vindkrafts­utbyggnad”. Med en ny nationell strategi hoppas vi att utbyggnaden av vindkraft kan ske med förbättrad samsyn, förutsebarhet och rättssäkerhet. Det skriver Björn Risinger, Naturvård­sverket, och Robert Andrén, Energi­myndigheten.

28 jan NT Debatt – Vi måste ta vara på möjligheterna för klimatet

27 jan NT Debatt – Centern har inte tagit ställning till vindkraften
Det har uppkommit frågor huruvida Centerpartiet i Norrköping stödjer de olika åsikter om vindkraft som framförts av olika centerpartister.

22 jan Bulletin.nu – Reportage: Striden går vidare då Malung beslutar om vindkraft
Befolkningen röstade nej till vindkraft. Men kommunen säger ja. Konflikten i Malung sätter fingret på en infekterad debatt kring klimat, miljö, energi och demokrati.

20 jan NT – Insändare – Problemet förminskas och förlöjligas
Vindkraftplanerna i Simonstorp hotar företagare och spolierar ungas framtidsdrömmar i gröna miljöer, anser insändarskribenterna i sitt svar till Bengt-Erik Berglunds insändare “Holmens planer – ett steg mot oberoende av kol och olja” i NT den 13/1 (se nedan).
Klicka här för att läsa insändaren i sin helhet med tillstånd av insändarskribenterna.

20 jan NT – Insändare – Vi behöver ert starka stöd för skogsmiljön
Representanterna för Naturskyddsföreningen, Jordens vänner och Klimatgruppen i Norrköping får på nytt svar från markägare och företagare. Frågan gäller skogen och Holmens planer på en vindkraftpark i Simonstorp.

19 jan NT – Insändare – Visst vill väl centern ha en levande landsbygd?
I jakten på omställning får vi inte springa ifrån det sunda förnuftet, skriver artikelförfattaren i ett svar till Bengt-Erik Berglunds insändare “Holmens planer – ett steg mot oberoende av kol och olja” i NT 13/1 (se nedan).
Klicka här för att läsa insändaren i sin helhet med tillstånd av insändarskribenten.

13 jan NT – Insändare – Lyssna på försvaret
Beslutsfattarna måste lyssna på försvarets varningar och stoppa utbyggnaden av vindkraft i områden som är känsliga ur försvarssynpunkt. Holmens planer på en vindkraftpark i Simonstorp är ett exempel, anser insändarskribenten.

13 jan NT – Insändare – Holmens planer – ett steg mot oberoende av kol och olja
Motståndarna till vindkraften behöver växa upp och ta ansvar genom att presentera alternativa lösningar och inte bara protestera, anser Bengt-Erik Berglund.

11 jan NT – Debattartikel – Jag tror på skogen
Energiproduktionen, i Sverige, har länge präglats av en religiös tro på den ena eller den andra lösningen.

9 jan NT – Experimentera inte med människors hälsa
Norrköpings och Finspångs kommuner är än så länge nästan ”vita fläckar” i Sveriges
vindkraftskarta. Det kan visa sig att kommuner som är långsamma i den snabba
”vindkraftsutvecklingen” har den bästa omsorgen för kommunens invånare. Vindkraftsindustri i Norrköping och Finspång riskerar att bli ett storskaligt experiment med kommuninvånarnas hälsa. Därför vädjar jag till kommunpolitiker att använda sitt veto mot detta projekt.
Ulla Heine, legitimerad läkare, specialist i allmänmedicin och psykiatri, Finspång
Klicka här för att läsa insändaren i sin helhet med tillstånd av insändarskribenten.

8 jan NT – Nytt företag vill etablera vindkraftverk
Företaget Eolus Vind AB tittar på ett område i närheten av Rejmyre för etablering av tolv vindkraftverk.

6 jan 2021 Folkbladet – Följ pengarna för att hitta vindkraftens vinnare

2 jan 2021 NT – Hållbart eller ohållbart?
Just nu mullrar det ute på landsbygden då mål nr 7 (Agenda 2030), hållbar energi som innefattar bland annat industriell vindkraft går emot bland annat mål nr 3 som vill säkerställa och främja hälsa och välbefinnande för människor i alla åldrar. 

2020

29 dec Bulletin – Fasta priskontrakt för vindkraft hotar det svenska elsystemet
De närmsta åren kommer väldigt mycket vindkraft att installeras i Sverige. Men för att locka till sig investerare krävs det kontrakt som låser elpriset. Svenska kraftnät ser med oro på hur den utvecklingen hotar försörjningstryggheten i det svenska elsystemet. “Man kan säga att vindkraften på det sättet “kannibaliserar” på den andra energiproduktionen”, säger en hög chef på Svenska kraftnät.

24 dec NT – Insändare: Behövs det ett veto från försvarsmakten?

24 dec NT – Därför säger L nej till planerna

18 dec NT – Insändare: Stoppa utbyggnaden av vindkraften

17 dec NT – Insändare: Visst krävs det modiga beslut av våra politiker, men viktigare känns det faktiskt att de tar genomtänkta och för oss medborgare kloka beslut.
Det finns en anledning till att vi etablerat våra företag på landet, våra kunder kommer till oss just därför att vi är belägna med naturen inpå knuten, skriver debattörerna.

17 dec DN – “Därför ska vi omfamna mörkret”
DN uppmärksammar i en stor artikel det växande problemet med ljusföroreningar

Forskare varnar för att ljuset som lyser upp stadshimlen har skadliga effekter på djur och ekosystem. Även människors hälsa påverkas av artificiellt ljus, men det finns några enkla sätt att skydda sig.

16 dec NT – Insändare: Värna kommunernas inflytande i vindkraftsfrågor
Regeringen vill avskaffa kommunernas möjlighet att säga nej till vindkraft. Vi är starkt kritiska till att regeringen just när det gäller vindkraften försöker försvaga människors rätt till inflytande över sin närmiljö, säger insändarna.

10 dec NT – Insändare: Vindkraftverk är en industriell verksamhet
Holmens planer på att anlägga en vindkraftsindustri i norra delen av kommunen har fullt förståeligt väckt bestörtning och starka känslor bland de boende i området.

4 dec Expressen Debatt – Var ska elen komma ifrån, har regeringen tänkt?

30 nov ATL, Lantbrukets affärstidning. Mer vindkraft löser inga problem
Nätverket Vindkraftens Klimatnytta företräder vindkraftsindustrins intressen men gör det med konstiga argument som inte håller, skriver representanter från Färingstofta Norra och Föreningen Svenskt landskapsskydd.

30 nov Gefle Dagblad – Insändare: Vindkraften har utvecklats till att bli ett av de värsta hoten mot vår närmiljö och natur

29 nov Dalademokraten – Debatt: Vilseledande påstående om vindkraft

21 nov Jakt & Jägare – Vindkraft stör viltet
Bara tolv av 110 vindkraftverk uppfyllde WWF:s fyra kriterier, men sju av dessa är havsbaserade och har därför inte utvärderats ytterligare.

20 nov NT – Trots Försvarets nej: Holmen går vidare med vindkraften

20 nov NT – De vill se vindkraftverk – mitt i sin älskade natur

19 nov Europaportalen – Kommissionen vill storsatsa på energi till havs
Till 2050 vill kommissionen att energin från havsbaserad vindkraft ska 25-faldigas jämfört med i dag.

19 nov Expressen – 1 161 nya vindkraftverk i Sverige – här byggs de

19 nov NT – Beskedet: Försvaret säger nej till vindkraftsplanerna

16 nov Östersundsposten – Debatt: Replik: Vindkraft är inte lösning på klimathotet
I länken kan man följa debatten bakåt i tiden.

14 nov NT – Natur och friluftslivet får inte påverkas negativt
Debattartikel Naturskyddsföreningen Norrköping

12 nov ATL – Landsbygdens folk körs över av vindkraftsintressen

12 nov Jordbrukaren – Vindkraft i blåsväder

12 nov NT – De får avgöra: “Säger vi nej kan man inte gå vidare”
Med sitt veto kan Finspångs kommun stoppa Holmens vindkraftsprojekt. Svaret är antingen ja eller nej, inget annat.

12 nov NT – Branschen: Kommunerna kan stoppa vindkraftsplanerna
Trots att Holmens planer på de stora vindkraftparkerna är långt gångna, är det inte säkert att de blir av. “Att kommuner säger nej till vindkraft händer hela tiden”, säger Tomas Hallberg vid branschorganisationen Svensk Vindenergi.

8 nov Dalademokraten – Debatt: Dra i nödbromsen för storsatsningar på vindkraft

6 nov NT – Oron: Vårt livsverk hotas av vindkraften
Från Sandviks Gård

6 nov NT – Svaret: Vi gör det för näringslivet och jobben
Holmens svar till Sandviks Gård

5 nov NT – Oförsvarbart att lägga vindindustrin nära husen

4 nov NT – Vindkraft absolut – men var och till vilket pris

3 nov NT – Enda förnybara med vindkraftverk är vinden som blåser

2 nov NT – Byggplanerna väcker oro: “Jag tror inte vi kan bo kvar”

30 okt NT – En fråga om mycket mer än bara vindkraft

29 okt Folkbladet – Föreningen rättvisa vindar vill stoppa etableringen

27 okt NT – Bygg inte vindkraftverk i sårbar natur

26 okt – Energinyheter – Varför vill alla politiker ha vindkraft?

23 okt NT – Ingen park – snarare skövlad natur

23 okt NT – Mäklaren befarar prisras efter vindkraftsbeskedet

23 okt Folkbladet – Vill vi ha Eiffeltorn i Igelfors och Grytgöl?

21 okt NT – Han vill inte att jätteprojektet blir av: “Katastrof”

21 okt NT – Boendes oro: Husvärdet halveras över en natt

21 okt NT – De kan bli omringade i vindkraftsparken

21 okt NT – Holmen mötte både åsikter och oro från boende

5 okt NT – Tyst zon förstörs av vindkraftspark

4 maj NT – Vårda Norrköpings värde utan vindkraft

25 sep Folkbladet – Bygg inte vindkraft för nära Sörsjön och Rodga

25 sep Folkbladet – Svårt som närboende att bemöta Holmens resurser

18 jan NT – Ett gigantiskt slöseri med skattemedel