fbpx

Västervik säger nej till fortsatt etablering av vindkraft

Västerviks kommunstyrelse har beslutat att använda det kommunala vetot och säga nej till fler vindkraftverk i kommunen. Foto: Shutterstock

Idag kom beskedet att Västerviks kommun säger nej till fortsatt etablering av vindkraft i kommunen. Förvaltningen får nu i uppdrag att revidera kommunens vindbruksplan.

Kommunstyrelsen i Västervik ställde sig igår bakom förslaget om att utnyttja det kommunala vetot och säga nej till fortsatt etablering av vindkraft i kommunen.

I beslutet pekar man bland annat på att dagens betydligt högre verk innebär helt andra förutsättningar än vad som var aktuellt när kommunen beslutade om sin vindbruksplan 2013. Kommunstyrelsen ger samtidigt i uppdrag åt kommunens samhällsbyggnadsenhet att inleda arbetet med att revidera vindbruksplanen utifrån de förändrade förutsättningarna.

Vetot, eller kommunal tillstyrkan som det egentligen heter, finns reglerat i miljöbalken 16 kap. 4:e paragrafen.

Beslutet påverkar inte de tre projekten Lebo, Lervik och Tribbhult, som kommunen sedan tidigare tillstyrkt.

– Jag är så otroligt tacksam över alla som engagerat sig och det är jätteroligt att politikerna lyssnade. Men glöm inte bort de etableringar som är aktuella just nu. Det här visar ju att de tog beslutet på en gammal vindbruksplan, och tycker att det är fel. Jag hoppas att de fortsätter titta på det här, säger Maria Andersson, som bor nära Lervik och är en av alla kommuninvånare som engagerat sig i vindkraftsfrågan.