fbpx

Fler svenskar negativa än positiva till vindkraft nära hemmet

Stödet för vindkraft minskar för andra året i rad. Idag är fler av svenskarna också negativa än positiva till vindkraft när bostaden. Det visar SOM-institutets senaste undersökning. Foto: Shutterstock.

För första gången är fler svenskar negativa än positiva till vindkraft nära sin bostad. Samtidigt minskar stödet för vindkraft bland befolkningen i stort för andra året i rad. Det visar ny statistik från SOM-institutet som presenterades idag.

För första gången sedan frågan började ställas är nu en övervikt av svenskarna negativt inställda till vindkraftsetableringar i närheten av där de bor. 2021 var 40 procent ganska eller mycket negativa till detta, jämfört med 33 procent som var positiva – en helomvändning sedan detta senast mättes år 2016, när 40 procent var positiva och 28 var negativa.

De nya siffrorna är hämtade från den senaste upplagan av SOM-institutets årliga studie av svenskarnas inställning till vindkraft. Studien genomfördes mellan september och december 2021.

Andelen svenskar som vill se en fortsatt ökad satsning på vindkraft är fortfarande i majoritet, omkring 58 procent. Men stödet har minskat drastiskt de senaste två åren och inget annat energislag i undersökningen i modern tid har haft ett större tapp i opinionsstöd än vindkraften har just nu.

Hösten 2021 fanns enligt Energimyndigheten 4754 vindkraftverk i Sverige. Siffror visar också att utbyggnaden gått rekordsnabb det senaste året, från 2021 till 2022.

Studien visar också att den negativa inställningen till att satsa mer på vindkraft ökar särskilt bland boende på landsbygden.

Läs hela pressmeddelandet från Göteborgs universitet.