fbpx

“Vindkraftens Eldoradoperiod är nu”

En massiv utbyggnad av vindkraft planeras till 2040. Foto: Shutterstock.

“När någonting passar rätt i tidsandan gäller särskilda spelregler och allt går för sig” skriver Expressens ledarkolumnist Peter Santesson i en krönika.

Just nu är vindkraften inne i den del av livscykeln där den ses som lösningen på allt. Efter det väntar baksmällan och omprövningen. Det skriver Peter Santesson i sin krönika.

Han jämför med den stora utbyggnaden av vattenkraft i Sverige på 50- och 60-talet. Idag skyddas de kvarvarande outbyggda älvarna och fokus ligger på att minska miljöpåverkan från befintliga kraftverk.

Just nu är det vindkraften som har sin Eldoradoperiod, skriver Santesson. Och för att nå regeringens mål om 100 procent förnybar elproduktion till 2040 planeras en massiv utbyggnad. Som räkneexempel nämner han att det för de båda industriprojekten Hybrit och H2 Green Steel skulle krävas vindkraftverk på en yta lika stor som Blekinge län.

“Framtidsvisionen är så bisarr att det är svårt att tro att den kommer bli verklighet. Även den här entusiasmperioden kommer att ta slut.” skriver Peter Santesson.

Läs hela krönikan i Expressen