fbpx

Allt större utländskt ägande i svensk vindkraft

Om två år kommer Kina att vara den största enskilda ägaren i svensk vindkraft. Det visar SVT Nyheters kartläggning.

Andelen utländskt ägande i svensk vindkraft kommer snart att vara 66 procent, dubbelt så mycket som för fem år sedan. Det visar en kartläggning som SVT Nyheter gjort. En av storägarna är kinesiska staten.

En kartläggning som SVT Nyheter gjort visar att av de drygt 117 miljarder kronor som investerats och planeras att investeras i svensk vindkraft mellan 2016 och 2024 utgörs 85 procent av utländskt kapital. Av de tio största ägarna är idag sju utländska bolag i form av kraftbolag och pensionsförvaltare från bland annat Kina, Tyskland och Schweiz.

Största enskilda ägare kommer 2024 att vara Kina som de senaste fem åren investerat mångmiljardbelopp i svensk vindkraft, bland annat genom det statliga kinesiska kärnkraftsbolaget CGN, China General Nuclear Power Group. 2019 köpte företaget genom ett europeiskt dotterbolag bland annat majoriteten i den första etappen av jätteetableringen Markbygden i Piteå kommun.

– Kinas investeringar utanför Kina har en direkt koppling till Kinas nationella säkerhetsintressen, säger Oscar Almén, Kinaanalytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI, i en intervju med SVT Nyheter från 2020, och lyfter samtidigt risken med att den här typen av ägande går att använda som påtryckningsmedel.

Källa: SVT Nyheter