fbpx

Ett liv nära vindkraft – ny videoserie från RVNO, del 1: Ellinor

Ellinor i Landsbro i Småland är en av alla de som påverkas negativt av att bo nära vindkraft.

Känslan av maktlöshet går igen hos många av de som lever med storskalig vindkraft i sin närhet. En av dem är Ellinor i Landsbro. Hör hennes historia här nedan. Fler vittnesmål kommer att presenteras löpande på RVNO:s webb och på vår Youtube-kanal.

För Ellinor, precis som för många andra, började allt med att det “damp ner ett brev” med en inbjudan till samrådsmöte. I hennes fall kom inbjudan tre dagar före mötet och ingen tid fanns att förbereda sig. Idag, ett och ett halvt år senare, snurrar sex vindkraftverk nära Ellinors hem, det närmaste 900 meter från huset.

– Vi som är drabbade får ingen hjälp. Vi har inga myndigheter på vår sida. Man känner sig väldigt maktlös och väldigt hjälplös, säger hon.

De senaste veckorna har RVNO lyssnat på och blivit djupt berörda av berättelser från människor runtom i Sverige som lever med vindkraft i sin närhet. De vi pratat med har berättat om störande ljus, buller, sömnpåverkan, oro, stress och en ofta fruktlös kamp för att bli lyssnade på.

Samtalen med de drabbade har genomförts av RVNO:s hälsogrupp bestående av Anna Doggsen, legitimerad lärare i psykologi och kurator, Yvonne Lindberg, arbetande med hälsa och friskvård, Ulla Heine, läkare specialiserad på allmänmedicin och psykiatri, och Agneta Lundén, legitimerad sjuksköterska och barnmorska.

Från och med nu kommer vi att presentera berättelserna löpande i våra sociala kanaler. Du hittar dem samlade här på vår Youtube-kanal.