fbpx

“Grundkurs i grundlurad”

Upplagt för besvikelse. “Ni får ingenting, ni bara förlorar” skriver Jan Kallberg i sin krönika, inför politikernas kommande vetobeslut i Köping kring etablering av storskalig vindkraft i kommunen. Foto: Shutterstock

Jan Kallberg skriver i en krönika i regionstidningen Magazin24 om planerna på vindkraft i Köpings kommun. Och bemöter några av de påståenden som förs fram av exploatörerna. Och det hela skulle lika gärna kunna gälla norra Östergötland.

När stålskogen med 75 propellertorn med en höjd upp till 300 meter väl står på plats kommer Köpings kommun att vara oåterkalleligt förändrat. Från attraktivt, lugnt och naturskönt till vägg i vägg med grov industri, skriver Jan Kallberg.

I krönikan går han igenom en rad påståenden som vindkraftsbranschen och exploatörer ofta framför, och bemöter dem. Om idén att elen skulle bli billigare skriver han:

“Nej, eftersom vindkraften är ojämn och högt skattesubventionerad blir det fler perioder med elbrist som skjuter priserna i höjden. Lägg sedan till att i princip alla vindkraftfabriker har utländska ägare som kan styra vart elen går.”

Jan Kallberg bemöter också påståendena om att fågellivet inte påverkas, att kommun och närboende tjänar på en etablering och att fastighetspriserna inte sjunker. Som exempel skriver han:

“Antag att de 4000 villor, fritidshus och andra fastigheter närmast vindenergifabrikerna förlorar 400000 i marknadsvärde. Och i en yttre ring förlorar 8000 fastigheter 200000 kronor i marknadsvärde. Det är 3 200 000 000 kronor som ni läsare blir fattigare.”

Allt detta är inget att uppröras över om man är beredd att förlora sin livsmiljö och tre miljarder kronor, skriver Jan Kallberg.

“Om inte – fega inte ur. Det är okej att bli upprörd. Tala med dina grannar och visa politikerna vad du tycker.”

Läs hela krönikan i Magazin24.