fbpx

Norska forskare: Missvisande bild av antalet fåglar som dödas av vindkraftverk

I Norge höjer forskare rösten för bättre metoder att hitta örnar och andra fåglar som förolyckats på grund av vindkraftverk. Från norska ornitologiska föreningens sida menar man att vindkraften är ett sådant hot mot fågellivet att all vidare utbyggnad av landbaserad vindkraft bör stoppas.

För att få en rättvisande bild av hur många örnar och andra fåglar som dör på grund av vindkraftverk krävs bättre sökmetoder än de som används idag. Det menar norska forskare och fågelexperter.

– Eftersom man bara undersöker själva uppställningsplatsen hittar man inte alla. Sökradien måste vara större, minst 110-120 meter runt turbintornet, och det bör sökas systematiskt med hund. Utan hund hittar man bara stora fåglar som örn, säger forskaren och örnexperten Torgeir Nygård till tidningen Adresseavisen.

108 döda havsörnar

I ett forskningsprojekt har man studerat hur 68 vindkraftsturbiner på ön Smøla påverkat örnsbeståndet. Sedan starten 2006 har 108 havsörnar och tre kungsörnar hittats döda. Torgeir Nygård menar att samma sökmetod borde användas vid andra anläggningar.

– Det borde vara ett krav och ett koncessionsvillkor att det söks systematiskt efter fåglar också efter att vindkraftverken satts i drift. Det är det i till exempel Spanien och Portugal, säger Torgeir Nygård till Adresseavisen. 

Bland annat med hänvisning till rovfågel kräver också norska ornitologiska föreningen, NOF, sedan 1,5 år tillbaka ett stopp för all landbaserad utbyggnad av vindkraft i Norge.

Läs mer:

Adresseavisen (betalvägg)
Nationen
Norska ornitologiska föreningen, NOF